Friday, February 4, 2011

5 Isu Panas dalam Dunia Pendidikan 2011

saya kongsikan pendapat ini dari blog http://ohcikgu.com
Sejak masuk aje tahun 2011 ini, mungkin cikgu-cikgu dan anda semua perasan yang mana terlalu banyak isu berkaitan dengan pendidikan panas di dada-dada akhbar dan juga blog-blog popular. Tidak hairan untuk aku katakan bahawa isu pendidikan menjadi semakin panas dalam 2-3 hari ini sejak bermulanya krisis pelajar Malaysia di Mesir yang akhirnya mendapat perhatian Perdana Menteri kita untuk menghantar kapal laut dan kapal terbang untuk membawa balik pelajar-pelajar kita itu. Walaupun antara yang terlambat, tapi aku harap pelajar-pelajar kita semuanya selamat-selamat belaka.
Antara isu panas dalam dunia pendidikan dalam tempoh masa 1-2 bulan dalam tahun 2011:
1. Isu cikgu atau guru GSTT. Dari awal Disember hingga ke akhir Januari, cerita GSTT berjaya masuk ke surat khabar dan banyak mendapat respon pada setiap hari. Tak kurang juga guru kontrak juga ingin mengetahui status terkini mereka seperti mana yang berlaku dengan kes GSTT. Sampai hari ini, belum ada apa-apa berita yang menggembirakan.
2. Isu buku teks bahasa english. Macam mana boleh ada kesilapan dalam buku teks tu? Nak salahkan penilai, penilai akan kata dia tak pilih buku tu. Dia pilih buku lain. Nak salahkan cikgu yang buat buku teks tu, memang dah sah-sah salah mereka. Tapi kalau buku tu dah banyak sangat salahnya, apsal nak juga buku tu yang diterima? Mengapa buku itu yang dipilih? Takkan para penilai nak pilih buku teks yang bermasalah bukan? Kat sini, banyak isu panas timbul dan akibatnya..teruk Pak Muhyiddin nak jawab dibuatnya..
3. Isu Interlok. Ini satu lagi isu yang diperbesarkan dan dipolitikkan. Bila dah masuk isu politik, macam-macamlah yang akan bersuara. Bagi aku, ada banyak lagi buku yang lagi panas berbanding Interlok. Banyak isu perkauman yang diceritakan dan kita kena faham mengapa buku atau novel seperti Interlok dan Konserto Terakhir dijadikan buku komsas dalam sekolah menengah.






Setiap novel seperti Interlok dan Konserto Terakhir ada jalan ceritanya, ada nilai-nilainya tersendiri, dan isu-isu yang dibincangkan ada motifnya tersendiri. Dan kita akan belajar dari jalan ceritanya. Baik dan buruk kita akan tahu. Bukan untuk dipolitikkan. Jadi, bila dah jadi macam ni, kalau aku sebagai Abdullah Hussein pun akan merajuk. Kita buat ikhlas, nak bagitau perkara sebenar, tapi dipolitikkan. Apa kes?? Itulah hakikat sebenar yang berlaku pada masyarakat kita ketika, sebelum, semasa dan selepas merdeka. Yang nak malu, kenapa? Itu sejarah. Kita belajar dari sejarah untuk jadi insan yang lebih baik. Takkan sampai hari ini masih tak boleh bezakan? Yang mana baik dan yang mana tak baik?
4. Isu cikgu masuk mahkamah sana sini. Ada cikgu yang merogol, ada ustaz yang buat kerja tak senonoh, ada cikgu kena tipu dalam skim tertentu, ada cikgu pukul budak dan sebagainya. Semuanya berkait dengan mahkamah. Isu ini, memang panas sepanjang tahun. Tak tahu bila nak jadi sejuk balik..
5. Isu Krisis Pelajar Malaysia di Mesir. Bila Pak Muhyiddin tersalah cakap, memang macam-macam yang marah dan mengamuk dan tulis macam-macam kat blog mereka. Itulah, bila kita dah terlajak kata, susah nak tarik balik, terlajak kereta atau perahu, boleh diundur, terlajak kata, buruk padahnya. Bila kata “sampai tak ada keperluan nak ambil pelajar Malaysia balik” itu memang buat orang kita marah. Takkan nak tunggu sampai ada yang dah dikafankan baru nak ambil tindakan? Dan akhirnya Pak Najib dah ambil tindakan. Mungkin selepas berbincang dengan Pak Muhyiddin dan rakan-rakan serta pertubuhan yang lain, mereka sepakat untuk ambil pelajar Malaysia yang masih berada dalam ketakutan di Mesir.
pesanan penaja : jangan jadi guru yang setakat melepaskan tanggungjawab. jadilah guru yang berilmu dan sentiasa menamahkan ilmu pengetahuan setiap waktu. insyaAllah guru itu akan disanjungi dan pemebelajaran yang disalurkan keatas pelajar lebih diberkati dengan izin Allah. 

sumber : KLIK SINI

7 org cikgu tanda buku:

Kepala Manchiss on February 4, 2011 at 6:01 PM said...

ikhlaskan diri...baru datangnya kualitasi atau produktiviti atau gaji atau rejeki dan lelain lagi..

apabila memanah..
tak semestinya terus tepat sampai ke sasarannya,
mungkin perlu dibaiki berkali-kali..tentang teknik dan cara..
tapi sekiranya saasran yang ditujukan masih tetap sama, insyaAllah akan berlangsung kesejahteraan..percayalah,ikhlaslah

Anis Syuhada Nazari on February 4, 2011 at 6:07 PM said...

mana2 bidang pon ada isu die sendiri.
semua guru wajib muhasabah diri..
di mana silapnya..
dan cuba memperbetulkannnya.
bukankah kita engineer anak bangsa?:)

dyg on February 4, 2011 at 10:15 PM said...

salam...sy nak masukkan link blog sy dlm bloglist Kami Cikgu Blogger..boleh tak?

sy dr IPG Kmpus Kent..

http://dygsy009.blogspot.com

ni kali ke-3 sy bg link kat sini..huhu...=)

Abhamz on February 7, 2011 at 1:57 AM said...

salam, tugas cikgu dewasa ini semakin mencabar dan dibebani pelbagai tugasan yang bukan mengajar...

Wen on February 8, 2011 at 5:16 AM said...

yerp.. bak kata pensyarah sy Kat UPSI.. jangan keja cikgu, tapi jadi cikgu fahamkan sendiri maksudnya...

Fadzli said...

Salam,

Saya penulis kolum blog guru, mencari blog guru yang sesuai bagi diulas dalam kolum saya.

Hubungi saya di fadmy79@gmail.com bagi maklumat lanjut

Fadzli Jusoh
Kolum Blog Guru
Majalah Pendidik

kami cikgu blogger on February 13, 2011 at 9:37 AM said...

@Fadzli

saya sudah balas email encik :)

Post a Comment


ShoutMix chat widget
 

kami cikgu blogger Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!